1. marras, 2015

Onni-sonni

2015 marraskuun kuukauden työ: Onni-sonni (1987), 96 cm 80 cm, öljy/pellava

Kesällä - 87 saimme vieraaksemme hollantilaisen ystävämme, taiteilja Toer van Shaykin. Hänen kanssaan syntyi ajatus piirttää ja maalata elävää mallia, läheisen Marlebäckin maalaistalon vasikkaa!

Talon emäntä ehdotti kaunista, mustavalkoista mullikkaa. Pian Onni-sonni saapuikin traktorilla pihallemme mukanaan tarvittavat hoito- ja ruokintaohjeet. Onni oli mainio malli meille taiteilijoille tarjoten monenlaisia kuvakulmia ja innoittavia ideoita. Onni-sonni oli mallina olemisen lisäksi vaikuttava kokemus koko perheellemme. Vaimoni Pirkko muistelee sitä vielä vuosikymmenten jälkeen:

- Onni ei ammunut kertaakaan pihallamme, vaikka muuten oli vaativaa sorttia. Me teimme parhaamme sen viihtyvyyden puolesta, niitimme sille aina tuoreet heinät ja tarjosimme pesuvadeissa juomaa ja jauhoja. Muutenkin se sai huomiota osakseen, ja kaikki rapsuttelivat sitä. Iltaisin Onni kävi nukkumaan keittiön ikkunan eteen ja keräsi laumaksi ympärilleen muoviset pesuvadit hyvään järjestykseen.

- Eräänä päivänä meiltä loppui hanasta lämmin vesi, eikä Onni saanutkaan haalea vettä juodakseen.

Se heitti pesuvadin kaaressa menemään, ja Pekkakin sai siitä osakseen. Niin hyvin kuin olimme Onnia hoitaneet, se ei enää tästä asiasta leppynyt. Sillä oli erittäin voimakas puskemisrefleksi, ja nyt kaikki saivat siinä kyytiä!